Gumikesztyű és szájmaszk

A cikkünkben bemutatjuk a gumikesztyűk és szájmaszkok széles kínálatát, amely magában foglalja az egyszer használatos és orvosi gumikesztyűket, valamint a különböző típusú szájmaszkokat – beleértve a gyerekek számára készült, mosható, orvosi, FFP2 és FFP3 szájmaszkokat is. Ezek az eszközök elengedhetetlenek a fertőzések és kórokozók elleni védekezésben, legyen szó orvosi vizsgálatokról, műtétekről, az élelmiszeripar biztonságáról vagy egyéb speciális helyzetekről, ahol a higiénia és a megfelelő védelem kulcsfontosságú.

Eldobható gumikesztyű

Az eldobható gumikesztyűk általában 50 vagy 100 darabos kiszerelésben vásárolhatóak meg, higiénikusan adagolható dobozban. Az egészségügy, élelmiszeripar, élelmiszer-kereskedelem a legnagyobb fogyasztói az eldobható gumikesztyűknek, de sok háztartásban otthon is megtalálhatóak, hiszen bármikor szükség lehet 1 pár eldobható kesztyűre.

Nemcsak orvosi területen, de tetoválószalonok, manikűrösök, pedikűrösök és sok más szakma alapvető higiéniai eszköze az egyszerhasználatos kesztyű és az orvosi gumikesztyűk is ennek a kategóriának a táborát erősítik – persze szigorú előírásokat betartva.

Az egyszerhasználatos kesztyűk szépen rásimulnak a kézre, ha megfelelő méretet választunk, és a precíziós munkákat sem akadályozzák. Többféle anyagból készülhetnek, például van púderes gumikesztyű vagy púdermentes gumikesztyű, a legnépszerűbb fajták a:

  • vinyl kesztyű
  • latex gumikesztyű
  • nitriles gumikesztyű.

Vizsgálókesztyű – orvosi gumikesztyű

Az orvosi kesztyűk, orvosi gumikesztyűk, vizsgáló kesztyűk szigorú törvényi szabályozásoknak megfelelve kerülhetnek csak forgalomba, orvostechnikai eszköznek számítanak.

Például a szintetikus nitril púdermentes gumikesztyűk allergiamentes gumikesztyűk, melyeket egészségügyi területen vizsgálókesztyűként gyakorta alkalmaznak, hiszen azok is viselhetik, akiknek latexérzékenyek vagy púderre érzékeny a bőrük.

Az egészségügyi dolgozok, a betegek érintkezése során megkerülhetetlen az orvosi gumikesztyűk, vizsgálókesztyűk használata, általában nitril kesztyűk, latex kesztyűk púderezett vagy latex gumikesztyűk púdermentes változatban, vagy a steril gumikesztyűk az egészségügyi területen a legelterjedtebbek.

Púdermentes kesztyű

Púdermentes gumikesztyűk jellemző felhasználási ágazata az egészségügy, élelmiszeripar, laborok, mikroelektronikai üzemek, műhelyek.

A púdermentes kesztyűk főleg a púderre allergiásoknak ajánlott és ott, ahol a púder kizárt, hogy a termékre, munkadarabra kerüljön!

Allergiamentes gumikesztyű

Az allergiamentes gumikesztyűk előnye, hogy nem allergizálnak, nem biztosítanak táptalajt például a kontakt ekcéma kialakulásának. A latexre érzékeny egyéneknek az egyik legjobb allergiamentes gumikesztyű a nitril gumikesztyű, melyből szakadásmentes gumikesztyűk is beszerezhetőek, fehér és színes színekben is.

Gumikesztyű méretek

A gumikesztyűk méretei XS-XL között lehetnek, a legtöbben az S-L méretet találják megfelelőnek. Az alábbi ábra szemlélteti, az egyes gumikesztyű méretek milyen számokat takarnak és a kéz mely része mutatja meg, melyik gumikesztyű méret az ideális számunkra.

Gumikesztyű méretek
Gumikesztyű méretek

Orvosi szájmaszk

A szájmaszkok a COVID idején, 2020-ban meghozott intézkedések részeként a mindennapi élet részévé váltak. Sokféle szájmaszk van forgalomban, léteznek hagyományos szájmaszkok, mosható szájmaszkok vagyis textil szájmaszkok, egyszerhasználatos szájmaszkok, 3 rétegű szájmaszkok, orvosi szájmaszkok, FFP2 maszkok, FFP3 maszkok és persze a legkisebbeknek készült gyermek szájmaszkok.

Az orvosi szájmaszkok mindig egyszer használatosak, használat után ki kell dobni! Háromrétegű polipropilénből készülnek, átlagos méretük 17,5*9,5 cm – felnőtt maszkméret alapján.

Mosható szájmaszk

A mosható szájmaszkok, textil szájmaszkok vagy más néven textil maszkok praktikus alternatívát jelentenek a szájmaszkok között, hiszen fertőtleníthetőségüknek köszönhetően többször használhatóak, a táskánkban lehetnek és bármikor elővehetjük, ahol és amikor szükséges.

Mosható szájmaszk vásárlásnál javasolt jó minőségű, vastagabb anyagból készül textil maszkot választani, aminek kényelmes, de stabilan rögzíthető pántjai vannak.

FFP2 szájmaszk

Az FFP2 szájmaszkok KN95 maszkok, 95%-os szűrőhatással. Pontosan illeszkednek az archoz és fokozottan gátolják a maszk és az arc közötti levegő beáramlását a légzőszervekhez. A KN95 szájmaszk vagy más néven FFP2 maszkok kiváló alternatívát jelentek a mindennapi életben is a fertőzések kockázatának csökkentéséhez, amikor zárt terekben, közösségben, orvosi intézményekben tartózkodunk.

FFP3 szájmaszk

Az FFP3 maszkok már 99,95%-os részecske szűrő tulajdonsággal rendelkeznek, a 0,3 mikronnál nagyobb részecskéket tekintve. A COVID-19 vírus esetében ez 5 mikron méretű, ami jól szemlélteti, az FFP3 szájmaszk milyen hatékony lehet a vírusok elleni védekezés szempontjából.

Egyébként az FFP3 szájmaszk alkalmas keményfa, fémek feldolgozása során, biokémiai anyagok, por alakú vegyszerek ellen, hegesztés, forrasztás során, nem csak fertőzések ellen.

Páramentes sebészi szájmaszk

A sebészi maszkok, sebészi szájmaszkok akár kisebb, akár nagyobb műtéti beavatkozások esetén nélkülözhetetlen orvostechnikai eszközök. A sebészi szájmaszkoknak rendelkezni kell minden tanúsítvánnyal, ami az orvostechnikai eszközöket illeti, általában 3 rétegűek, pántokkal a fülre rögzíthetőek és ultrahangos hegesztéssel készülnek.

A sebészi maszkok között a páramentes sebészi maszkok azoknak ajánlottak, akik szemüveget viselnek, mert a speciális maszk akadályozza, hogy a kilélegzett levegő lecsapódjon a szemüvegen és akadályozza a látást.