PPC benchmarking: teljes útmutató a sikerhez

Az online marketing ügynökség világában a PPC benchmarking elengedhetetlen ahhoz, hogy versenyképes maradj és optimalizáld kampányaidat. Ha szeretnéd megérteni, hogyan lehet hatékonyan összehasonlítani teljesítményedet a piacon lévő többi szereplővel, akkor ez a cikk neked szól.

Ebben az útmutatóban végigvezetlek a teljes PPC benchmarking folyamatán, kezdve a versenytársak azonosításával, majd rátérünk a PPC hirdetések részletes elemzésére. Megvizsgáljuk a vásárlói útvonalat, hogy jobban megértsd, hogyan konvertálnak a látogatók, végül pedig a költségvetés és iparági benchmarkok segítségével finomhangoljuk kampányaidat.

Versenytársak azonosítása

A PPC benchmarking egyik legfontosabb lépése a versenytársak azonosítása. Ahhoz, hogy hatékonyan tudjunk versenyezni, először is meg kell értenünk, kik azok a vállalkozások, akik hasonló célcsoportokat céloznak meg és milyen stratégiákat alkalmaznak. A következőkben bemutatjuk, hogyan végezheted el ezt a folyamatot.

Google Ads auction insights használata

A Google Ads auction insights jelentés kiváló eszköz arra, hogy betekintést nyerjünk abba, kik a közvetlen versenytársaink. Ez az eszköz lehetővé teszi számunkra, hogy lássuk mely hirdetők jelennek meg ugyanazon keresési eredmények között mint mi. Az itt található adatok alapján képet kapunk arról is, hogy mennyire erős a verseny egy adott kulcsszóra vonatkozóan.

PPC hirdetés elemzés

A PPC hirdetések elemzése során érdemes figyelni a versenytársak kreatív elemeire is. Nézd meg milyen üzeneteket kommunikálnak, milyen vizuális elemeket használnak és hogyan pozicionálják magukat a piacon. Ezzel nem csak inspirációt meríthetsz saját kampányaidhoz, hanem felismerheted azokat az esetleges hiányosságokat is amiket kihasználhatsz.

Ad könyvtárak felfedezése

Az Ad könyvtárak (például Facebook Ad Library) szintén remek forrást jelentenek a versenytárs elemzéshez. Ezekben az adatbázisokban könnyedén megtalálhatod más vállalkozások aktív hirdetéseit és tanulmányozhatod azok tartalmát és struktúráját.

Vásárlói útvonal elemzés

A vásárlói útvonal elemzés segít abban is hogy jobban megértsük miként lépnek kapcsolatba potenciális ügyfeleink a konkurenciával. Elemezzük végig azt az utat amit egy lehetséges vásárló bejár mielőtt döntést hozna: honnan szerzik információikat? Milyen platformokon találkoznak először termékekkel vagy szolgáltatásokkal? Melyik ponton döntenek úgy hogy valamelyik versenytárs ajánlatát választják?

Landing page optimalizálás

A landing page-ek optimalizálása során fontos figyelembe venni azt is mit csinálnak jól vagy rosszul mások ezen a téren. Vizsgáld meg melyik oldalak konvertálnak jobban és miért! Lehetőség van arra hogy különböző A/B teszteket végezzünk annak érdekében hogy megtaláljuk melyik verzió működik legjobban saját célközönségünknél.

PPC költségvetés összehasonlítás

Nagyon fontos tényező még annak felmérése mekkora költségvetéssel dolgoznak versenytársaid PPC kampányaik során. Ehhez használhatók különféle online eszközök amelyek becsléseket adnak arról mennyi pénzt fordítanak mások fizetett hirdetésekre adott iparágban vagy régióban.

PPC hirdetések elemzése

A PPC benchmarking során elengedhetetlen, hogy alaposan elemezd a hirdetéseidet és versenytársaid kampányait. Az elemzés segít megérteni, hogyan teljesítenek a hirdetéseid, és hol van szükség optimalizálásra. Emellett betekintést nyújt abba is, hogy a versenytársak milyen stratégiákat alkalmaznak, így te is hatékonyabbá teheted kampányaidat.

Versenytárs elemzés

A versenytársak elemzése az egyik legfontosabb lépés a PPC benchmarking folyamatában. A Google Ads auction insights eszköz segítségével részletes információkat kaphatsz arról, hogy melyik versenytársad jelenik meg ugyanazokra a kulcsszavakra, mint te.

 • Google Ads auction insights: Ez az eszköz lehetővé teszi számodra, hogy megvizsgáld a piaci részesedésedet és összehasonlítsd azt a versenytársaidéval.
 • Ad könyvtárak: Használj különféle ad könyvtárakat (pl. Facebook Ad Library), hogy megnézd, milyen típusú hirdetéseket futtatnak mások.

PPC hirdetés elemzés

A PPC hirdetések elemzésénél több szempontot is figyelembe kell venned:

 • Kattintási arány (CTR): Mekkora arányban kattintanak a felhasználók a hirdetésre? Ha alacsony, akkor érdemes átgondolni a kreatívokat vagy az ajánlatokat.
 • Költség per kattintás (CPC): Mennyi pénzt költesz egy-egy kattintásra? Ezt érdemes összevetni az iparági átlagokkal.
 • Konverziós ráta: Hány látogató hajt végre valamilyen konverziót? Ez mutatja meg igazán egy kampány hatékonyságát.

Vásárlói útvonal elemzés

A vásárlói útvonal elemzése segít megérteni, hogyan mozognak az ügyfelek az oldalon belül. Ezáltal optimalizálhatod a landing page-eket és növelheted a konverziós rátát.

Landing page optimalizálás

Minden sikeres PPC kampány alapja egy jól működő landing page. Győződj meg róla, hogy az oldal gyorsan betöltődik, mobilbarát és releváns tartalmat kínál. A megfelelő CTA-k (Call to Action) alkalmazása szintén kritikus fontosságú.

PPC költségvetés kezelése

A költségvetés hatékony kezelése nélkülözhetetlen ahhoz, hogy hosszú távon sikeres legyen egy PPC kampány. Állíts be napi vagy havi limiteket és folyamatosan monitorozd azok teljesülését. Ne felejtsd el rendszeresen felülvizsgálni és módosítani ezeket az adatokat annak érdekében, hogy mindig optimális eredményeket érj el.

Ezekkel az eszközökkel és technikákkal alaposan elemezheted PPC kampányaidat és versenyelőnyre tehetsz szert.

Vásárlói útvonal elemzése

A PPC benchmarking során az egyik legfontosabb lépés a vásárlói útvonal elemzése. Ez az elemzés segít megérteni, hogy a potenciális ügyfelek hogyan találják meg a hirdetéseidet, hogyan lépnek interakcióba velük és végül hogyan jutnak el a konverzióig. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk, hogy miért is olyan fontos ez az elemzés és hogyan végezheted el hatékonyan.

Miért fontos a vásárlói útvonal elemzése?

A vásárlói útvonal elemzése lehetővé teszi számodra, hogy pontos képet kapj arról, hogyan viselkednek a felhasználók az online térben. Ennek segítségével optimalizálhatod PPC kampányaidat, javíthatod a landing page-ek teljesítményét és növelheted a konverziós arányt. A következő előnyöket kínálja:

 • Pontosabb célzás: Megismerheted célközönséged preferenciáit és viselkedési mintáit.
 • Költséghatékonyság: Optimalizálhatod PPC költségvetésedet azáltal, hogy csak azokkal az eszközökkel és csatornákkal dolgozol, amelyek valóban eredményeket hoznak.
 • Tartalomoptimalizálás: Jobban megértheted, mely tartalmak vonzzák be leginkább a látogatókat és milyen típusú üzenetekre reagálnak pozitívan.

Hogyan végezd el a vásárlói útvonal elemzését?

A vásárlói útvonal elemzésének több lépése van, amelyeket érdemes követni annak érdekében, hogy átfogó képet kapj kampányaid hatékonyságáról.

 1. Adatok gyűjtése: Használj különféle analitikai eszközöket (például Google Analytics), hogy nyomon kövesd látogatóid mozgását weboldaladon.
 2. PPC hirdetés elemzés: Elemezd PPC hirdetéseid teljesítményét Google Ads auction insights vagy más versenytárs elemző eszközök segítségével. Így megtudhatod, hol helyezkedik el hirdetésed versenytársaidéhoz képest.
 3. Látogatók viselkedésének vizsgálata: Nézd meg, mely oldalakra kattintanak leggyakrabban és mennyi időt töltenek ott. Ezzel jobban megértheted érdeklődési körüket és preferenciáikat.
 4. Keresztcsatornás analízis: Vizsgáld meg különféle csatornák (pl.: keresőmotorok, közösségi média) szerepét az ügyfélút során. Így kiderülhet számodra melyik csatorna hozza a legtöbb konverziót.

Következtetések levonása

A vásárlói útvonal alapos vizsgálata után könnyebben felismerhetők azok a pontok ahol szükséges változtatni vagy optimalizálni.

PPC

Költségvetés és iparági benchmarkok

A PPC benchmarking során az egyik legfontosabb lépés a költségvetés meghatározása és az iparági benchmarkok elemzése. Ez segít abban, hogy reális elvárásokat állíts fel, valamint hatékonyan oszd el a rendelkezésre álló erőforrásokat. A versenytárs elemzés és a Google Ads auction insights segítségével pontos képet kaphatsz arról, hogyan teljesítenek a versenytársaid, és milyen stratégiákat alkalmaznak.

Versenytárs elemzés

A versenytársak hirdetési tevékenységének alapos vizsgálata nélkülözhetetlen része a PPC benchmarking folyamatának. Az Ad könyvtárak és egyéb eszközök használatával betekintést nyerhetsz abba, hogy milyen kulcsszavakat céloznak meg, milyen hirdetési szövegeket használnak, és milyen landing page-ekre irányítják a forgalmat.

 • Ad könyvtárak: Ezek az eszközök lehetővé teszik számodra, hogy átnézd a versenytársak aktuális hirdetéseit. Például a Facebook Ad Library vagy a Google Ads Transparency Report kiváló források lehetnek.
 • Google Ads auction insights: Ezzel az eszközzel megtudhatod, hogyan teljesítesz más hirdetőkkel szemben ugyanazon aukciókban. Információt kapsz többek között arról is, hogy melyik pozícióban jelennek meg gyakrabban.

PPC költségvetés meghatározása

A megfelelő költségvetés kialakítása kritikus fontosságú minden PPC kampány sikeréhez. Fontos figyelembe venni az iparági benchmarkokat is annak érdekében, hogy reálisan lásd át a piacot és ne lépd túl feleslegesen a keretet.

 • Iparági benchmarkok: Az iparáganként eltérő CPC (Cost Per Click), CTR (Click Through Rate) és CPA (Cost Per Acquisition) értékeket érdemes figyelembe venni. Ezek alapján tudsz olyan költségvetést tervezni, amely illeszkedik az adott piaci viszonyokhoz.
 • Kampánycélok: Határozd meg világosan a kampány céljait: brand építésről van szó vagy konkrét konverziók növeléséről? Ennek megfelelően alakítsd ki költségvetésedet.

PPC hirdetés elemzés és optimalizálás

A vásárlói útvonal elemzésével pontosan láthatod, mely pontokon kell javítani ahhoz, hogy növeld konverziós arányaidat. A landing page optimalizálás szintén kulcsfontosságú: ha nem megfelelő oldalakra irányítod látogatóidat, hiába lesz magas kattintási arányod.

Ezekkel az eszközökkel és módszerekkel hatékonyabban tudod kezelni PPC kampányaidat.

Záró gondolatok

Összefoglalva, a PPC benchmarking egy nélkülözhetetlen eszköz, amely segít abban, hogy jobban megértsd, hol állsz a versenytársaiddal szemben, és milyen területeken van lehetőséged a fejlődésre. A cikk során áttekintettük a benchmarking alapjait, a legfontosabb KPI-kat, a versenytársak elemzését és a teljesítményed folyamatos nyomon követésének fontosságát. Most, hogy már tisztában vagy ezekkel az alapfogalmakkal és módszerekkel, arra bátorítalak, hogy használd ezeket az ismereteket a saját PPC kampányaid optimalizálására.

Ne feledd, a digitális marketing világa folyamatosan változik, ezért érdemes rendszeresen frissíteni tudásodat és alkalmazkodni az új trendekhez.